Book Review: Να με αντέχεις - Αλεξάνδρα Μητσιαλη

   Γεια σας! Τι κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά! Τον τελευταίο καιρό αναρτώ ολοένα και περισσότερα book reviews καθώς συνειδητοποιώ ότι δεν έχω γράψει στη σελίδα μου για αρκετά βιβλία που είχα διαβάσει στο παρελθόν. Γνωρίζω ότι πολλοί από τους αναγνώστες μου διαβάζουν βιβλία συχνά όπως κι εγώ όπως επίσης γνωρίζω ότι οι ηλικίες των ακολούθων μου ποικίλουν. Για το λόγο αυτό επέλεξα για σήμερα ένα βιβλίο βασισμένο στη σχέση μεταξύ μάνας και κόρης. Ελπίζω να σας αρέσει.

Υπόθεση:
Η Μαργαρίτα και η Αλίκη: μια κόρη και μια μαμά.
Μια κόρη στην εφηβεία, στην αρχή μιας σχέσης με τον Αλέξη, μέσα σε μια καθημερινότητα όπου κατοικούν ένα σχολείο, ένα φροντιστήριο, φίλες και συμμαθήτριες, επιθυμίες και εσωτερικές συγκρούσεις, όνειρα, αγωνίες, ερωτηματικά.
Μια μαμά στη μεσηλικίωση, χωρισμένη από τον πατέρα της Μαργαρίτας αλλά με συναισθήματα γι’ αυτόν ακόμα ζωντανά, με μια δουλειά δύσκολη και αβέβαιη στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που μεγαλώνει τις πιέσεις, τις τύψεις, την ανασφάλεια.
Ζουν μαζί μονοιασμένες και αντιμέτωπες. Βλέπουν τον κόσμο πότε από την ίδια και πότε από διαφορετική γωνιά.
Μοιάζουν μεταξύ τους και την ίδια στιγμή μπορούν να φτάσουν μέχρι τη σύγκρουση. Μα πάνω απ’ όλα προσπαθούν ν’ αντέξουν η μια την άλλη, να λύσουν τα προβλήματά τους και να κάνουν τα όνειρά τους να βγουν αληθινά.

Η άποψή μου:
  Έχοντας ενημερωθεί ότι η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη βραβεύτηκε με το Κρατικό βραβείο εφηβικού-νεανικού βιβλίου για το 2015 δεν θα μπορούσα να μην επιχειρήσω κι εγώ να διαβάσω ένα βιβλίο της. Κάπως έτσι έπεσα πάνω στο "Να με αντέχεις" και ξεκίνησε το αναγνωστικό μου ταξίδι. 
   Πρόκειται για μια κοινωνική ιστορία η οποία βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από αυτή η Μαργαρίτα και η Αλίκη, κόρη και μητέρα της ιστορίας, εκφράζουν όλες τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους. Φοβούνται, μαλώνουν, ερωτεύονται, κλαίνε, χαίρονται, βιώνουν αμέτρητα συναισθήματα. Κι όλα αυτά έχοντας η μία την άλλη. Η Μαργαρίτα αμφισβητεί τους πάντες, έχει μια ροπή προς διαφωνίες με όλους και νιώθει ότι γνωρίζει τα πάντα. Η Αλίκη ανησυχεί για το μέλλον της κόρης της, φοβάται και ελπίζει, κάνει όνειρα. Οι δύο ηρωίδες είναι δύο πρόσωπα τα οποία μέσα από τη ζωή τους φροντίζουν να μας υπενθυμίσουν πόσο δύσκολα είναι τα χρόνια που βιώνει η ελληνική οικογένεια στη σύγχρονη κοινωνία της οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης των αξιών γενικότερα. 
   Η εναλλαγή των χαρακτήρων ανά κεφάλαιο μου σε συνδυασμό με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση μου άρεσε ιδιαίτερα καθώς μου πρόσφερε τη δυνατότητα να μπω στη θέση της Αλίκης κυρίως μιας και είναι εύκολο να καταλάβω την Μαργαρίτα αφού κι εγώ η ίδια είμαι έφηβη. Πόσο όμορφο είναι να μπορείς να μεταμορφώνεσαι σε κάτι άλλο, διαφορετικό από εσένα διαβάζοντας ένα βιβλίο! Οι φωνές και οι σκέψεις των δύο ηρωίδων αν και αντικρουόμενες πολλές φορές δεν παύουν να είναι διακριτές. Ωστόσο, σε μερικά σημεία ο τρόπος σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων από τη μεριά της καθεμίας φαίνεται να ταυτίζεται. 
   Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη στο βιβλίο της "Να με αντέχεις" προβάλλει πολλά σημαντικά θέματα της σύγχρονης ζωής. Αυτά είναι τα προσωπικά και ενδοοικογενειακά προβλήματα, η εφηβεία μαζί με όλες τις αλλαγές που επιφέρει στους νέους και οι οποίες έχουν επίπτωση στη ζωή όλων μας, η οικονομική κρίση και το χάσμα των γενεών. 
   Σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και είναι άκρως απολαυστικό. Σε βάζει σε σκέψη και σε κάνει να προβληματιστείς ενώ ταυτόχρονα σε διασκεδάζει χάρη στο έντονα σαρκαστικό ύφος της συγγραφέως. Είναι ένα όμορφο βιβλίο που αξίζει να διαβάσει τόσο ένας γονιός όσο και ένας νέος.

Το βιβλίο "Να με αντέχεις" της Αλεξάνδρας Μητσιάλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αστέρια: 8/10


Eίμαι η Μαρία, είμαι έφηβη και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Παύεις να υπάρχεις όταν παύεις να ονειρεύεσαι»


Μαρία Μπρέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design