Book review: Η εκδίκηση των αγγέλων - Λένα Μαντά

   Έχοντας ήδη διαβάσει ένα βιβλίο της Λένας Μαντά δεν γινόταν να μη διαβάσω και την "Εκδίκηση των αγγέλων". Μου το έκανε δώρο μια πολύ αγαπημένη μου φίλη και την ευχαριστώ γι αυτό. Ομολογώ ότι άργησα πολύ να το ξεκινήσω διότι λόγω σχολείου ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που εκδόθηκε. Όμως, τι σημασία έχει; Κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα εικοσάχρονο κορίτσι σωριάζεται νεκρό την ώρα που δουλεύει. Κανένας δεν μπορεί να βρει την αιτία. Ο Άρης, ο αγαπημένος της, απελπισμένος, υπόσχεται να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για τον θάνατό της. Δίπλα του στέκεται η μητέρα του, η Γαλάτεια, διάσημη συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κάνει την υπέρβαση και αποφασίζει να εμπλακεί σε μια ιστορία ανώτερη από τις δυνάμεις της. Οι ιατροδικαστικές γνωματεύσεις δε ρίχνουν κανένα φως και όλες οι έρευνες οδηγούν στο μηδέν. Η Γαλάτεια δεν ξέρει αν υπάρχει καν δολοφόνος ή αν όλα όσα υποψιάζεται ο γιος της και η μητέρα της κοπέλας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Στο μέλλον, και με όσα θα αποκαλυφθούν, θα ευχόταν να ήταν έτσι…

Η άποψή μου
   Η "εκδίκηση των αγγέλων" είναι άλλο ένα κοινωνικό βιβλίο που πιάνω στα χέρια μου. Το εξώφυλλο του είναι όμορφο και η ιδέα με το τρισδιάστατο τετράδιο έξυπνη παρόλο που φοβάσαι μη σου σκιστεί καθώς διαβάζεις το βιβλίο.


 Η ιστορία ήταν ευχάριστη. Η πλοκή του δεν σε κούραζε. Οι χαρακτήρες του ήταν καθημερινοί, σίγουρα θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πολυκατοικίας. Από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία δεν υπήρξε στιγμή που να θέλησα να το αφήσω στη μέση. 
   Η Λένα Μαντά ταυτίζει τον εαυτό της με τη Γαλάτεια και μέσα από αυτόν δίνει την ευκαιρία στο αναγνωστικό της κοινό να τη γνωρίσει καλύτερα αλλά και να κατανοήσει το γεγονός ότι το να είσαι συγγραφέας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ίσως αγαπώ τη γραφή της είναι γιατί μέσα από τα λόγια της και τις ιστορίες της περνά μηνύματα για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις που αξίζουν να ακουστούν. Η "εκδίκηση των αγγέλων" είναι από εκείνα τα βιβλία της που επιβεβαιώνουν την παραπάνω θέση μου. 
   Άνθρωποι που αγάπησαν, ζευγάρια που χωρίστηκαν, πρόσωπα που πληγώθηκαν και πλήγωσαν πολύ. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες εντάσσονται στο βιβλίο και σε καλούν να τους συμπονέσεις. Η αγάπη, ο θάνατος και η εκδίκηση είναι τα κυριότερα σημεία του βιβλίου. Η απλοϊκή γραφή της συγγραφέως και η αναφορά στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία της υπόθεσης είναι φανερά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. 
   Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να κρίνω το τέλος του ως αναμενόμενο όπως πολλοί ισχυρίζονται. Αλλά ούτε και ικανοποιητικό. Η υπόθεση που αναλαμβάνει η Γαλάτεια μαζί με τον γιο της καταγράφεται σε ένα βιβλίο. Η Λένα Μαντά επιλέγει διαφορετική εκδίκηση στην ιστορία που διαβάζουμε από αυτή που καταγράφει η Γαλάτεια στο βιβλίο της. Εγώ θα προτιμούσα λοιπόν να αντιστραφούν τα τέλη που δόθηκαν διότι θεωρώ υπερβολικά σκληρή την κατάληξή του βιβλίου αυτού. Αν γινόταν αυτό, τότε σίγουρα θα μπορούσα να κάνω λόγο για "εκδίκηση των αγγέλων". 
   Συμπερασματικά, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο της Λένας Μαντά πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο έργο και για μια πολύ συμπαθητική ιστορία. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε λάτρεις της περιπέτειας και των κοινωνικών μυθιστορημάτων.


Αστέρια: 8/10

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

   Έχετε μήπως διαβάσει την "Εκδίκηση των αγγέλων"; Αν ναι, ποια είναι η άποψή σας γι αυτό; Αν όχι, τι διαβάζετε αυτή την περίοδο; Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας και συζητήσουμε για τα βιβλία που τόσο πολύ αγαπάμε. Μέχρι το επόμενο book review να περνάτε όλοι καλά! 

Είμαι η Μαρία, είμαι 18 ετών και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η μουσική, η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Όλα για κάποιο λόγο γίνονται».

Μαρία Μπρέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design