Book Review: Μη μου λες αντίο - Αναστασία Καλλιοντζή

   Γεια σε όλους και σε όλες! Τι κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που διάβασα πριν πολύ καιρό και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Αναφέρομαι στο βιβλίο με τίτλο "Μη μου λες αντίο" της Αναστασίας Καλλιοντζή το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη σειρά που είχε προβληθεί κάποτε στην τηλεόραση και αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Δύο ιστορίες, δύο άνθρωποι που κανονικά μάλλον δε θα συναντιούνταν ποτέ· όμως η μοίρα είχε αλλιώς αποφασίσει, ήταν γραφτό. Και τους έφερε κοντά. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας απρόβλεπτος, απόλυτος και καταλυτικός, καταστροφή αλλά και αναγέννηση, παράδεισος και κόλαση, από αυτούς τους έρωτες που είναι τόσο τέλειοι, ώστε να προκαλούν τη μήνι των θεών, ένα ασυγκράτητο πάθος που αναζητά απελπισμένα την ολοκλήρωσή του, με κάθε θυσία, με κάθε τίμημα. Κι όλα αυτά με φόντο την πόλη της Κομοτηνής, μιας πόλης ερωτικής, που όσοι πέρασαν από εκεί, έστω και για λίγο, την κουβαλάνε πάντα μέσα τους και νιώθουν παντοτινά αποτυπωμένο σε κάθε μόριο του κορμιού τους το άρωμα Ανατολής που αποπνέει.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και πρωταγωνιστές τη Θάλεια Ματίκα και τον Μέμο Μπεγνή.  


Η άποψή μου

   Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο μη γνωρίζοντας για την τηλεοπτική σειρά. Με εντυπωσίασε η υπόθεσή του. Συνήθιζα παλιότερα να βλέπω και τούρκικες τηλεοπτικές σειρές με αποτέλεσμα να με κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια Ελληνίδα ερωτεύτηκε έναν Τούρκο. Έχοντας επισκεφτεί και την Κομοτηνή δεν άργησα και πολύ να αγαπήσω αυτή την ερωτική ιστορία. 

   Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την πρώτη συγγραφική απόπειρα της κυρίας Καλλιοντζή και οφείλω να της δώσω συγχαρητήρια! Πρόκειται για μια νεανική, ρομαντική ιστορία η οποία περιλαμβάνει στιγμές όπως τα φοιτητικά χρόνια, οι πρώτοι νεανικοί έρωτες, το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων και προβάλλει αξίες όπως την αγάπη της οικογένειας, τη δύναμη της φιλίας και του έρωτα. Με τη διεισδυτική της ματιά η συγγραφέας περιγράφει πρόσωπα, καταστάσεις, αντιλήψεις, νοοτροπίες και κατεστημένα διαφορετικών χαρακτήρων, πολιτισμών και θρησκειών χωρίς να κρατά υποκειμενική στάση απέναντί τους.

   Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η ανάλαφρη γραφή της. Δε μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι συναντάς τη βωμολοχία και την επανάληψη λέξεων σε πολλά σημεία του βιβλίου. Ίσως  όμως αυτό να βοηθάει στη ροή του λόγου. Μπορεί για κάποιους η γραφή της να παρεξηγηθεί διότι θυμίζει κατά πολύ προφορικό και όχι γραπτό λόγο, όμως ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα. 

   Διαβάζοντας την ιστορία έζησα μαζί με το Χριστίνα και τον Μουράτ το απαγορευμένο πάθος και τη σύγκρουση δύο πολιτισμών και συνειδητοποίησα πως ακόμη και στις μέρες μας έχουμε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. 

   Συγκινήθηκα πολλές φορές σε διάφορα σημεία του βιβλίου. Συμπάθησα πάρα πολύ τον Φίλιππο και το θεώρησα άδικο που η συγγραφέας επέλεξε για τον Μουράτ το πρότυπο του "κακού παιδιού" και για τον Φίλιππο το πρότυπο του καλού και ευαίσθητου αγοριού. Αν και ο συνδυασμός αυτός εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς του βιβλίου, θα ήθελα πολύ να δω τους ρόλους να αντιστρέφονται. Αδιαμφισβήτητα, αγάπησα το ζευγάρι Χριστίνα-Φίλιππος. Πιστεύω πως ταίριαζε περισσότερο η πρωταγωνίστρια με τον νεανικό της έρωτα παρά με τον Μουράτ, με έναν άνθρωπο που γνώρισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και τον εμπιστεύτηκε από το πρώτο λεπτό. 

   Αγάπησα αυτό το βιβλίο! Με συντρόφευε για λίγες μόνο μέρες αφού η αγωνία μου για το τι θα ακολουθήσει δεν με άφηνε σε ησυχία με αποτέλεσμα να το τελειώσω γρήγορα. Πικράθηκα με το τέλος και μπήκα σε πειρασμό να παρακολουθήσω και την τηλεοπτική σειρά στο διαδίκτυο. Μου άρεσε πολύ και ανακουφίστηκα βλέποντας το τελευταίο επεισόδιο καθώς το τέλος του έργου διαφέρει κατά πολύ από το βιβλίο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να πω ότι η σειρά μου άρεσε περισσότερο από το βιβλίο. Όπως και να το κάνεις, έχει τη χάρη του το να διαβάζεις κάτι και να πλάθεις την ιστορία στο μυαλό σου έτσι όπως εσύ θες.

Αστέρια: 8/10

Το βιβλίο "Μη μου λες αντίο" της Αναστασίας Καλλιοντζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο . Ο κόσμος αγάπησε πολύ τόσο την τηλεοπτική σειρά όσο και το βιβλίο και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι μετά το τέλος της ιστορίας αναπολούσαν στιγμές της ζωής τους που ταυτίζονταν με τη ζωή της πρωταγωνίστριας. Ελπίζω να αγγίξει τις καρδιές σας! 

Είμαι η Μαρία, είμαι έφηβη και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Παύεις να υπάρχεις όταν παύεις να ονειρεύεσαι»

Μαρία Μπρέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design