Book Review: Πως να γίνεις δημοφιλής - Μαγια Βαν Γουαγκενεν

   Αρκετό καιρό αφότου διέγραψα το παλιό μου Blog συνειδητοποιώ ότι έκανα μεγάλη βλακεία που δεν αποθήκευσα όλα τα book reviews που είχα γράψει. Για το λόγο αυτό ξαναγράφω τις κριτικές των βιβλίων που έχω διαβάσει. Μπορεί το σημερινό βιβλίο να το διάβασα πέρυσι ωστόσο η άποψή μου γι' αυτό δεν έχει αλλάξει κι εγώ είμαι εδώ για άλλη μια βιβλιοκριτική.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Είναι δυνατόν τα ρόλεϊ, οι κορσέδες, η βαζελίνη και μια σειρά πέρλες να κάνουν ένα ντροπαλό κορίτσι να βγει από το καβούκι του; Η Μάγια Βαν Γουάγκενεν πρόκειται να το μάθει πολύ σύντομα. 
Η Μάγια δεν ήταν ποτέ δημοφιλής. Μάλλον ανήκε κάπου στον πάτο της κοινωνικής ιεραρχίας, «στο χαμηλότερο επίπεδο ανθρώπων στο σχολείο που δεν πληρώνονται για να είναι εκεί». Προτού ξεκινήσει την Τρίτη Γυμνασίου, όμως, αποφασίζει να κάνει ένα διαφορετικό κοινωνικό πείραμα: να ακολουθήσει για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έναν οδηγό της δεκαετίας του ’50 με θέμα «Πώς να γίνεις δημοφιλής», γραμμένο από την Μπέτι Κορνέλ, πρώην έφηβο μοντέλο. 

Τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά, συχνά στενόχωρα αλλά γεμάτα εκπλήξεις. Με χιούμορ και χάρη, το ταξίδι της Μάγια θα προσφέρει στους αναγνώστες όλων των ηλικιών ένα μάθημα αυτοπεποίθησης και θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει να είσαι δημοφιλής.

Η άποψή μου


Το "Πως να γίνεις δημοφιλής" είναι ένα πολύ όμορφο εφηβικό λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι γραμμένο από μια έφηβη με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την αποτύπωση όλων αυτών που νιώθει για την εμφάνιση και τον εαυτό της γενικότερα. Είναι γενναία και τολμηρή σε νέες αλλαγές όπως θα πρέπει να είναι κάθε έφηβη. Αποτελεί πρότυπο για όλα τα κορίτσια της ηλικίας μας. Επιπλέον, το βιβλίο περιέχει αρκετές εικόνες της Μάγιας και της οικογένειάς της αλλά και της Μπέτι Κορνέλ με συμβουλές για καλή σιλουέτα, όμορφα μαλλιά κλπ. Αυτό κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Σε μια εποχή όπου το bullying και τα κοινωνικά προβλήματα ολοένα και αυξάνονται, η Μάγια μας παίρνει από το χέρι και μας δίνει το απαραίτητο θάρρος και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να γίνουμε δημοφιλής. Η ηρωίδα του βιβλίου στην προσπάθεια της να αλλάξει και να γίνει αγαπητή στον κοινωνικό περίγυρο του σχολείου της ανακαλύπτει στον οδηγό της Μπέτι Κορνέλ ένα σωρό συμβουλές τις οποίες και υιοθετεί κατά γράμμα. Προς το τέλος του βιβλίου συνειδητοποιεί κάτι που στις αρχές δεν γνώριζε αλλά κατ' αυτόν τον τρόπο αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης στους αναγνώστες της. Αυτό το βιβλίο σίγουρα θα βοηθήσει κάθε έφηβη και δεν αποτελεί απαραίτητα έναν οδηγό για να γίνεις δημοφιλής αλλά μια αληθινή ιστορία που θα μιλήσει στις καρδιές όλων των κοριτσιών. Γεγονότα και στιγμές που όλοι μας έχουμε ζήσει, χαρακτήρες που όλοι έχουμε συναντήσει, συναισθήματα που όλοι έχουμε νιώσει και ένα κορίτσι. Η Μάγια. Μια 16χρονη που θα υιοθετήσει πολλούς νέους και θα αποτελέσει πρότυπο ζωής. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις έφηβες!

Αστέρια: 7/10

Το βιβλίο "Πως να γίνεις δημοφιλής" της Μάγια Βαν Γουαγκενεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και κυκλοφορεί σε 10 χώρες ενώ έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία. Βραβεύτηκε με το βραβείο Yalsa Nonfiction Award 2014 και έχει αγαπηθεί πολύ από το νεανικό κι όχι μόνο κοινό. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς.

* Σύντομα θα αναρτήσω και τη συνέντευξη της Μαγια Βαν Γουαγκενεν την οποία είχα δημοσιεύσει πέρυσι στη σελίδα μου. Αν και παλιά, ελπίζω να σας αρέσει.

Είμαι η Μαρία, είμαι έφηβη και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Παύεις να υπάρχεις όταν παύεις να ονειρεύεσαι»

Μαρία Μπρέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design