Μεταμφιεσμένη δημοσιογραφία και σωστοί δημοσιογράφοι

   Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές δίκτυο απέδειξε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 89η θέση όσον αφορά την ελευθεροτυπία στους κόλπους της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Αυτό σε συνδυασμό με την καταπάτηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημιουργεί αρνητικές εικόνες και σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των αποδεκτών.

   Είναι γνωστό ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την απογοητευτική στάση των δημοσιογράφων στις μέρες μας ποικίλουν σε διάφορους τομείς. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή αφού παρατηρούμε όλο και πιο συχνά τη χρήση της
παραπληροφόρησης, δηλαδή της σκόπιμης διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων με στόχο την κατευθυνόμενη γνώμη των ανθρώπων και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Πράγματι, πολλοί δημοσιογράφοι δωροδοκούνται και παραποιούν την είδηση ανάλογα με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετατρέπονται έτσι σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και αντιμετωπίζουν την πληροφόρηση του κοινού με χρησιμοθηρικό χαρακτήρα. Παράλληλα, προωθούν συγκεκριμένες κομματικές ιδεολογίες, στηρίζουν τα απολυταρχικά καθεστώτα και αποτελούν το προσφορότερο μέσο πολιτικής προπαγάνδας και προσηλυτισμού των μαζών.

   Ακόμη, γίνεται λόγος για ευτελισμό κοινωνικών γεγονότων καθώς στόχος τους είναι να προωθήσουν αρνητικά πρότυπα όπως η βία και η εγκληματικότητα και να προβάλουν ακραίες συμπεριφορές. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πληγώνουν την ευαισθησία του αναγνώστη και να αμαυρώνουν τον ψυχικό του κόσμο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι η ύπαρξη χαμηλού μορφωτικού επιπέδου καθώς και η πολιτική άγνοια των ανθρώπων αποτελεί μέσο εκμετάλλευσης των ΜΜΕ. Ειδικότερα, καθίστανται φανερό ότι όλο και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην παρανομία και την παρατυπία επηρεαζόμενοι από αυτά που καθημερινά δέχονται. Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτήρας των μέσων πληροφόρησης έχει αλλάξει σημαντικά και οι συνέπειες του προβλήματος φαντάζουν τραγικές στα μάτια όλων μας.

   Το πρόβλημα, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται άλυτο. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια σωστής αντιμετώπισης του αν εφαρμοστούν οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

   Ρόλο και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητο στην αντιμετώπιση του παραπάνω ζητήματος φέρει και η κοινωνική ευθύνη του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, οφείλει να είναι διακριτικός και να σέβεται την ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Πρωταρχικής σημασίας μέλημα του είναι η αποφυγή της λογοκλοπής, της συκοφαντίας, της δυσφήμισης της κακολογίας και των αβάσιμων κατηγοριών. Επιπρόσθετα, πρέπει να αποφύγει τελείως τη χρήση υβριστικών λέξεων και φράσεων. Αυτές θίγουν όχι μόνο το βαλλόμενο πρόσωπο αλλά και τους δέκτες. Τέλος, σπουδαίο προσόν κάθε επαγγελματία δημοσιογράφου είναι ο σεβασμός στους θεσμούς της πολιτείας όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η υπεράσπιση της αλήθειας που συμφιλιώνουν και φέρνουν κοντά το λαό μιας χώρας.

   Αναντίρρητα, η επαγγελματική κατάρτιση και ακεραιότητα κάθε εργαζομένου του χώρου είναι σημαντική. Ειδικότερα, η γενικότερη μόρφωση, η σφαιρική γνώση των γεγονότων, η ικανότητα της πειθούς και η γνώση τόσο της μητρικής όσο και άλλων ξένων γλωσσών είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που οφείλει να έχει. Θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν αναφερόταν η σημαντικότητα της ύπαρξης της ηθικότητας, της εντιμότητας, της ειλικρίνειας και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο δημοσιογράφος έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί ολοκληρωμένα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και παρουσιάζει στο κοινό.

   Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι παρά τις παράτολμες προσπάθειες όλης της πολιτείας να διορθώσει την αχαώδη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης του δημοσιογραφικού κόσμου αν ενισχυθεί η προβολή των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Είμαι η Μαρία, είμαι έφηβη και λατρεύω αυτό τον κόσμο! Γεννημένη την Άνοιξη, ζω για τα καλοκαίρια και αναπνέω με τους χειμώνες. Δίνω πολύ, αγαπάω πολύ και ονειρεύομαι. Καταφύγιο μου η γραφή και το διάβασμα. Το μότο μου: «Παύεις να υπάρχεις όταν παύεις να ονειρεύεσαι»

Μαρία Μπρέντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design