Book review: Πάντα πλάι σου - Nicholas Sparks

   Ούτε που θυμάμαι πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία φορά που διάβασα βιβλίο του Nicholas Sparks. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Τόσο πολύ, που έβαλα να δω και την αντίστοιχη ταινία μετά. Πιάνοντας το βιβλίο του με τίτλο "Πάντα πλάι σου" δεν άργησα να θυμηθώ πόσο με αγγίζει η γραφή του συναισθηματικά. Δεν μου πήρε πολύ καιρό να το ολοκληρώσω και έπιασα τον εαυτό μου να δακρύζει από συγκίνηση διαβάζοντας τις τελευταίες σελίδες του...

Είδος: Κοινωνικό μυθιστόρημα, Ξένη λογοτεχνία
Σελίδες: 672


Πάντα πλάι σου - Nicholas Sparks - Two by two - Εκδόσεις Μεταίχμιο
Υπόθεση: 
Στα τριάντα δύο του, ο Ράσελ Γκριν τα έχει όλα: µια εντυπωσιακή σύζυγο, µια αξιαγάπητη εξάχρονη κόρη, µια πετυχηµένη καριέρα ως διαφηµιστικό στέλεχος και ένα ωραίο σπίτι. Ζει ονειρεµένη ζωή, και ο γάµος του µε τη σαγηνευτική Βίβιαν είναι το κέντρο της. Κάτω, όµως, από τη γυαλιστερή επιφάνεια αυτής της τέλειας ύπαρξης, αρχίζουν να διακρίνονται ρήγµατα… και κανείς δεν εκπλήσσεται περισσότερο από τον ίδιο τον Ρας όταν κάθε πτυχή της ζωής του που θεωρούσε δεδοµένη ανατρέπεται. Μέσα σε λίγους µήνες, ο Ρας βρίσκεται, χωρίς δουλειά και σύζυγο, να πασχίζει να προσαρµοστεί σε µια νέα, περίπλοκη πραγµατικότητα. Αναλαµβάνοντας να φροντίσει την κορούλα του ως γονιός πλήρους απασχόλησης, ξεκινά ένα ταξίδι που τον τροµοκρατεί και τον αποζηµιώνει εξίσου – ένα ταξίδι που θα δοκιµάσει τις ικανότητές του και τη συναισθηµατική του αντοχή περισσότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί.
Ένα συγκινητικό µυθιστόρηµα µε θέµα την απώλεια, τη διάψευση των προσδοκιών αλλά και τη δύναµη της ανιδιοτελούς αγάπης.


Η άποψή μου: 
Ξεκίνησα χωρίς δισταγμό να διαβάζω το βιβλίο "Πάντα πλάι σου" του Nicholas Sparks και σχεδόν δεν κατάλαβα πόσο γρήγορα κυλούσαν οι σελίδες ήδη από την αρχή. 

Η ιστορία αρχίζει με τις στιγμές ενός ζευγαριού, του Ρας και της Βίβιαν, οι οποίοι προετοιμάζονται για την γέννηση της κόρης τους, Λόντον. Οι σκηνές στις πρώτες σελίδες είναι ξεκαρδιστικές. Στην πορεία, παρακολουθούμε το ζευγάρι να περνάει στιγμές με το παιδί τους με την Βίβιαν να έχει αναλάβει κατά ένα μεγάλο μέρος την ανατροφή του παιδιού λόγω των δύσκολων ωραρίων δουλειάς του Ρας. Παρά τον ερχομό της Λόντον στη ζωή του ζευγαριού, δεν αργούν να φανούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους. Κάπου εδώ, ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με τους ήρωες του βιβλίου αν είναι σύζυγος ή/και γονιός και θα καταλάβει ότι όλες οι σχέσεις και όλες οι οικογένειες έχουν προβλήματα. Η ρήξη της σχέσης του Ρας και της Βίβιαν δε θα αργήσει να επηρεάσει και τη σχέση τους με το παιδί τους, ενώ ο Ρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και το μεγάλωμα της μικρής Λόντον σχεδόν εξ ολοκλήρου. Παρά τις δυσκολίες, θα αναπτυχθεί μια υπέροχη σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης που νωρίτερα είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω της επιρροής της Βίβιαν πάνω στο παιδί, ο Ρας δεν είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει. Φυσικά, δεν είναι αυτή η όλη ιστορία του βιβλίου. Ο αναγνώστης έχει να δει, να διαβάσει και να μάθει πολλά. Μα κυρίως έχει να γνωρίσει τη δύναμη του να προσπαθείς και να παλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις για σένα και τους ανθρώπους που αγαπάς. Θα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να έχει δίπλα του ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτόν όταν ακόμη και ο ίδιος δεν έχει πίστη στον εαυτό του! 


Το "Πάντα πλάι σου" είναι το τρίτο βιβλίο που διαβάζω του Νίκολας Σπαρκς και μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ. Στην αρχή φαινόταν κάπως αργο. Ωστόσο, στην πορεία παρατηρώντας τους χαρακτήρες να χτίζονται λίγο λίγο και η ιστορία να κυλάει με ομαλο και σταθερό τροπο, έπιασα τον εαυτό μου να μη θέλει να το αφήσει από τα χέρια. Ως άνθρωπος που λατρεύει τα παιδιά, δε θα γινόταν να μη λατρέψω τη μικρή Λοντον (που τριγυρνούσε παντου σα πεταλουδα με τα φτερά στην πλάτη της), να συμπασχω με τον Ρας και να εκνευριστω τρομερά με τη Βίβιαν. Θύμωσα πολύ. Κυρίως γιατί επιβεβαίωσα μια ακόμη και φορά πόσο εγωιστές μπορούν να γίνουν καμία φορά οι γονείς βάζοντας τον εαυτό τους πάνω από τα παιδιά τους. Στο βιβλίο αυτό, γίνεται ακόμη λόγος για τη δυσκολία του να μεγαλώνει ένα παιδί σε μονογονεϊκή οικογενεια, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία του παιδιού και του γονέα.⁣ Δε θα κρύψω το γεγονός ότι δάκρυσα διαβάζοντας τις τελευταίες σελίδες και τώρα δύο μέρες μετά το τέλος του βιβλίου πιάνω συχνά τον εαυτό μου να το σκέφτεται και να χαμογελά. 

Αν μπορούσα να διορθώσω κάτι, θα ήταν ίσως κάποια στοιχεία της ιστορίας κυρίως στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου που είχαν να κάνουν με τη σχέση μεταξύ του Ρας και της Βίβιαν. Κάπου εκεί, θα ήθελα μια πιο λεπτομερή αφήγηση σχετικά με τις επιλογές των δύο ηρώων. Ωστόσο, το συγκινητικό τέλος, θα έλεγα ότι επισκίασε αυτές τις αμφιβολίες μου σχετικά με τη συμπεριφορά της Βίβιαν. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι παραπάνω στο τέλος αλλά ο Σπάρκς προτίμησε να μη γίνει η ιστορία προβλέψιμη και να την αφήσει σε ένα ρεαλιστικό σημείο, πράγμα το οποίο εν τέλει εκτίμησα.
Πρόκειται για ένα χαλαρό βιβλίο, με απλή ιστορία, απλή πλοκη και απλό λεξιλόγιο. Είναι από αυτά τα βιβλία που θες να έχεις πάνω στο κομοδίνο σου για να διαβάσεις λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Θες κάτι απλό, γλυκό, όμορφο, αλλά συνάμα και ρεαλιστικό. Αν αναζητάς κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα σου αρέσει πολύ. ⁣

Υ.Γ.: Για τη σύνθεση της φωτογραφίας, εμπνεύστηκα από τα φτερά που φορούσε η Λόντον σε πολλές σκηνές του βιβλίου, και τα οποία τη συνόδευαν μέχρι και την τελευταία συγκινητική σκηνή.

Βαθμολογία: 5/5

Αυτή ήταν η άποψή μου για το βιβλίο "Πάντα πλάι σου" του Nicholas Sparks το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Κάπου εδώ, οφείλω να συγχαρώ και τη μεταφράστρια του βιβλίου, Βούλα Αυγουστίνου, για την εξαιρετική απόδοση του λόγου του συγγραφέα.

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την προσφορά του βιβλίου.

Εσείς έχετε διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Αν ναι, ποια είναι η άποψή σας γι αυτό; Θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε περισσότερα στα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο.

Μέχρι το επόμενο άρθρο να αγαπάτε τον εαυτό σας και να εκτιμάτε αυτά που έχετε!

Μαρία ΜπρένταΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design